Wydział Informatyki PB

Konkurs “Matematyka Stosowana”

16-12-2020

Rozpoczęła się rejestracja do szóstej edycji konkursu “Matematyka Stosowana”. Celem konkursu jest rozwijanie wśród uczniów szkół ponadpodstawowych umiejętności stosowania matematyki w praktyce.

Konkurs „Matematyka stosowana” jest konkursem o indeks na dowolny kierunek studiów stacjonarnych prowadzony na Politechnice Białostockiej.

Do współzawodnictwa mogą przystąpić wyłącznie drużyny dwuosobowe, utworzone z uczniów z tej samej klasy, z tej samej szkoły, a nawet z różnych szkół. Rejestracji drużyny należy dokonać najpóźniej do 31 stycznia 2021 r.

Konkurs przeprowadzany będzie w dwóch etapach:

  • Etap I (01-05 marca 2021 r.) będzie polegał na rozwiązaniu quizu (indywidualnie przez każdego uczestnika). Quiz będzie obejmował wcześniej określony zakres zagadnień. Uczestnicy od chwili rejestracji będą mieli dostęp do przykładowych zadań.
  • Etap II (24-25 marca 2021 r.) konkursu będzie odbywał się na terenie Politechniki Białostockiej i będzie polegał na drużynowym przeprowadzeniu doświadczeń bądź pomiarów i wykonaniu niezbędnych obliczeń matematycznych na poszczególnych wydziałach PB oraz w Studium Języków Obcych. Po raz pierwszy pojawi się zadanie logiczno-językowe, tym samym podczas II etapu konkursu potrzebna będzie znajomość języka angielskiego na poziomie podstawowym.

Organizatorem konkursu jest Centrum Popularyzacji Matematyki SIGNUM działające przy Wydziale Informatyki PB.

Szczegóły ma stronie: https://signum.pb.edu.pl/konkurs/?page_id=32


× W ramach naszego serwisu www stosujemy pliki cookies zapisywane na urządzeniu użytkownika w celu dostosowania zachowania serwisu do indywidualnych preferencji użytkownika oraz w celach statystycznych.
Użytkownik ma możliwość samodzielnej zmiany ustawień dotyczących cookies w swojej przeglądarce internetowej.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce Prywatności
Korzystając ze strony wyrażają Państwo zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję Politykę prywatności i wykorzystania plików cookies w serwisie.